Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ορκωμοσία χωρίς... Περιφερειάρχη

afoi poriazi

charitakis banner new

Ορκωμοσία χωρίς... Περιφερειάρχη
01.09.2014 | 09:10

Ορκωμοσία χωρίς... Περιφερειάρχη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στη σκιά της ακύρωσης εκλογής της Χριστιάνας Καλογήρου στη θέση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Αυγούστου η ορκωμοσία της νέας περιφερειακής αρχής βορείου Αιγαίου.

Οι Αντιπεριφερειάρχες Στρατής Κύτελης  (Λέσβος), Κατρακάζος Νικός (Σάμος) και Καρμαντζής Σταμάτης  (Χίος) εκπροσώπησαν τη νέα περιφερειακή αρχή ενώ η Χριστιάνα Καλογήρου  παρευρέθηκε και παρακολούθησε την εκδήλωση από τις θέσεις των πολιτών, αναμένοντας την απόφαση του Σ.τ.Ε όπου έχει προσφύγει. 

Δηλώσεις :

Χαράλαμπος Αθανασίου: "Ελπίζουμε να δικαιωθεί σύντομα η κ. Καλογήρου" 

Σήμερα ορκίστηκε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, με την παρουσία της  εκλεγμένης Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνας Καλογήρου, στην οποία ελπίζουμε να δικαιωθεί σύντομα. Ανεξαρτήτως  από τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  μετά τις εκλογές του Μάιου και  φθάνοντας στη σημερινή  ορκωμοσία, θέλω να ευχηθώ δημιουργική, παραγωγική και γόνιμη θητεία στο νεοεκλεγέν Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η πιο ευαίσθητη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από αυτές που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια στην «Ευρώπη των Περιφερειών». Θα  είμαι συνέχεια στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουμε και να βρίσκουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Περιφέρεια ". 

Αγλαϊα Κυρίτση: "Η  νέα Περιφερειακή Αρχή, με οποιονδήποτε επικεφαλής, δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση"

"Σήμερα ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα περιφερειακή αρχή του Βορείου Αιγαίου. Η σημερινή ορκωμοσία, όμως, δεν είναι μια απλή εθιμοτυπική διαδικασία. Οι πολλαπλές παλινωδίες που βιώσαμε όλοι και η θεσμική «θολούρα» μέσα από την οποία φτάσαμε στη σημερινή ορκωμοσία, αναδεικνύουν κρίσιμα πολιτικά και ηθικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να επισημανθούν, να προβληματίσουν και να απασχολήσουν με ουσιαστικούς όρους και τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, αλλά και τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου. 

Η ακύρωση της εκλογής της κας Καλογήρου, εγείρει μείζονα πολιτικά και ηθικά ζητήματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν πίσω από «ατάκες» ή πολιτικάντικες αποστροφές.Το διοικητικό εφετείο Πειραιά, αποδέχτηκε ρητά ότι η κα Καλογήρου από την κυβερνητική θέση που κατείχε εξ ορισμού μπορούσε να επηρεάσει τη βούληση του εκλογικού σώματος και κατά συνέπεια το εκλογικό αποτέλεσμα. Και μόνη αυτή η παραδοχή αρκεί για να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή, με οποιονδήποτε επικεφαλής, δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η κα Καλογήρου αν και γνώριζε ότι έχει κώλυμα εκλογιμότητας (κάτι που είχαμε καταγγείλει δημόσια καιρό πριν τις εκλογές), ωστόσο, ορμώμενη από την αλαζονεία όσων νέμονται επί σειρά ετών την κεντρική εξουσία (ως εκλεκτή της Ν.Δ.), έδωσε αντικειμενικά έναν «προεκλογικό αγώνα» από προνομιακή κυβερνητική θέση, με ό,τι αυτό σημαίνει και το οποίο μπορεί εύκολα ο καθένας να καταλάβει. 

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό δείγμα αντίληψης και πρακτικής, ο κομματικός χώρος της κας Καλογήρου να καταγγέλλει, τάχα, ότι η ένσταση έγινε μετά τις εκλογές εξαιτίας του αποτελέσματος, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά -ως σχεδιαστές και υπηρέτης του αντι-αυτοδιοικητικού Καλλικράτη- ότι πριν τις εκλογές απαγορεύεται να γίνουν ενστάσεις.

Και επιπλέον, αποκρύπτουν επιμελώς ότι είχαμε καταγγείλει το ασυμβίβαστο της κας Καλογήρου με ανακοίνωσή μας πολύ πριν τις εκλογές. Αντίστοιχα αποκαλυπτική της αντίληψης και του σεβασμού που επιφυλάσσουν για θεσμούς και διαδικασίες είναι και η βεβαιότητα με την οποία «προβλέπουν» την απόφαση του ΣτΕ. 

Πόσο αποδεκτό πολιτικά και ηθικά μπορεί να είναι κάποιος που έχει κώλυμα εκλογιμότητας να τίθεται επικεφαλής περιφερειακού ψηφοδελτίου, θεσμικά να μην μπορεί κάποιος να προσβάλλει την υποψηφιότητά του πριν τις εκλογές, να εκλέγεται και μετά να εκπίπτει του αξιώματος, αλλά η παράταξή του να συνεχίζει να διοικεί την περιφέρεια με περιφερειάρχη έναν που δεν εξέλεξε από την αρχή ο λαός του Βορείου Αιγαίου;

Η απάντηση είναι προφανής και εκτός των άλλων αναδεικνύει περίτρανα και τον πραγματικό χαρακτήρα του περίφημου Καλλικράτη, ο οποίος μόνο κατ’ ευφημισμό είναι νόμος της αυτοδιοίκησης, αφού τα καταστροφικά του αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα τα βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες. 

Αντίστοιχα, και κάποιοι άλλοι έγιναν όψιμοι επικριτές του Καλλικράτη, ανακαλύπτοντας αρκετά καθυστερημένα τα κενά και τις σκοπιμότητές του και σήμερα ζητούν την ad hoc υπέρβασή του. Καιροσκόποι της πολιτικής ούτε είμαστε, ούτε και θα γίνουμε. Είναι άλλο να σεβόμαστε τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης και είναι άλλο να επισημαίνουμε και να βροντοφωνάζουμε το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της νέας περιφερειακής αρχής.

Είναι άλλο να αποδεχόμαστε το γράμμα του Καλλικράτη που παραβιάζει ανοιχτές πόρτες και είναι άλλο να καταγγέλλουμε το χαρακτήρα του και να αγωνιζόμαστε για την κατάργησή του, ώστε η αυτοδιοίκηση να γίνει ξανά κύτταρο της δημοκρατίας. Ως Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε μαχητική αντιπολίτευση και έλεγχο στη νέα περιφερειακή αρχή, όποιος κι αν είναι, τελικά, ο περιφερειάρχης και δηλώνουμε ότι μαζί με το λαό του Βορείου Αιγαίου θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε το μαύρο μέλλον που επιφυλάσσουν για τούτη εδώ την ευαίσθητη γωνιά της χώρας μας.

 

Πηγή: lesvosreport.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το



aqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018