Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Ο παθολόγος - ηπατολόγος Δ. Κουντουράς μιλάει στον FM 100 (audio)

banner roots

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Ο παθολόγος - ηπατολόγος Δ. Κουντουράς μιλάει στον FM 100 (audio)
25.11.2020 | 13:31

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Ο παθολόγος - ηπατολόγος Δ. Κουντουράς μιλάει στον FM 100 (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Εκτενής συζήτηση διεξάγεται το τελευταίο διάστημα για το εμβόλιο που αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Δημήτριος Κουντουράς, παθολόγος - ηπατολόγος, διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου Βιοϊατρική, φιλοξενήθηκε στον FM 100 και την εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου εξηγώντας βασικά σημεία γύρω από τα επικρατέστερα υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλειάς τους για τον άνθρωπο, τόνισε ότι ζούμε σε μια εποχή που παρέχει τα επιστημονικά εργαλεία για να γίνουν με ασφάλεια οι απαραίτητες μελέτες, προσθέτοντας πως υπάρχει μεγάλη διαφάνεια και πολλοί επιστήμονες που είναι ικανοί να αξιολογήσουν οποιαδήποτε καινοτομία. «Δεν θα βρεθούμε εκτεθειμένοι σε πρακτικές που θα παρακάμπτουν την ασφάλεια ή που θα έχουν ξεπεράσει τα αναγκαία στάδια φαρμακολογικής ωρίμανσης που χρειάζεται το εμβόλιο», είπε ο κ. Κουντουράς. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψή ότι δύναται να υπάρξουν αδυναμίες που η ταχύτητα παρασκευής των εμβολίων δεν επιτρέπει να διαπιστωθούν από νωρίς.

Αναφορικά με την αμφιβολία και τον προβληματισμό μερίδας της κοινωνίας γύρω από το εμβόλιο, ο παθολόγος – ηπατολόγος σημείωσε πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που δεν θα έχει μια καλά μελετημένη πρόβλεψη. «Όλοι πριν βρεθούμε μπροστά στη σύριγγα, θα έχουμε αρκετά καλά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες συστάσεις από τον ιατρικό κόσμο.

Τέλος, ο κ. Κουντουράς αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπόνησε ομάδα του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου Βιοϊατρική αποτελούμενη από τον ίδιο και συνεργάτες του, τα ευρήματα της οποίας αναδεικνύουν την επιρροή του DNA στον Covid-19. Συγκεκριμένα, η μελέτη αποκάλυψε ότι σε πληθυσμούς με καταγωγή τη Νότια Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, τη Νότια Ασία και την Αφρική υπάρχουν γονιδιακές μεταλλάξεις που τους καθιστούν περισσότερο ευάλωτους στον κορωνοϊό ευνοώντας τη βαριά νόσηση. «Το DNA μας εξακολουθεί να έχει σημαντικό ρόλο στο πόσο δυνατοί είμαστε απέναντι σε αρρώστιες», είπε ο παθολόγος – ηπατολόγος, σημειώνοντας βέβαια ότι ο τρόπος που αντέδρασε κάθε χώρα στην πανδημία, εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Κουντουράς στον FM 100:

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το