Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>8 βήματα για να φορέσουν τα παιδιά μάσκα

banner roots

8 βήματα για να φορέσουν τα παιδιά μάσκα
31.08.2020 | 19:25

8 βήματα για να φορέσουν τα παιδιά μάσκα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Άγχος έχει προκαλέσει στους γονείς η χρήση μάσκας από τα παιδιά στο σχολείο, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Κυρίως ανησυχούν για το πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο δεδομένο, πώς θα πείσουν τα παιδιά να δεχτούν τη μάσκα τόσες ώρες και πώς θα τηρήσουν βασικούς κανόνες υγιεινής που αφορούν στη χρήση της.

Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αβάσιμες. Κάθε τι καινούριο που μαθαίνουν τα παιδιά απαιτεί χρόνο, υπομονή και ψυχραιμία, ειδικά αν πρόκειται για κάτι καθημερινό και πολύωρο. Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά κάποια βήματα που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια των γονιών.

  1. Πρώτα απ’ όλα, εξηγούμε στα παιδιά γιατί πρέπει να φορούν μάσκα. Τους δίνουμε τους λόγους με απλή, κατανοητή γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία τους. Προσέχουμε να μην τα τρομάξουμε. Ένας σημαντικός λόγος χρήσης της μάσκας είναι για να μπορούν να βρίσκονται με τους φίλους τους. Δε φοβόμαστε να αναφερθούμε στην ύπαρξη του COVID-19, αρκεί να γίνει με απλότητα και χωρίς υπερβολές.
  2. Ξεκινάμε νωρίς. Καθώς τα σχολεία ακόμα δεν έχουν ανοίξει, έχουμε χρόνο να εισάγουμε τη μάσκα σταδιακά στη ζωή του παιδιού. Αρχικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίγη ώρα και να αυξηθεί ο χρόνος σιγά-σιγά, φτάνοντας το ακαδημαϊκό 45λεπτο. Μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε το παιδί να βάλει μάσκα για μια πολύ σύντομη βόλτα στο σούπερ-μάρκετ. Αυτή η βόλτα μπορεί τις επόμενες μέρες να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Ακόμα και για παιδιά νηπιαγωγείου, όπου δεν ισχύει το δομημένο 45λεπτο, δε θα πρέπει να στοχεύουμε για περισσότερη ώρα.
  3. Επιλέγουμε με το παιδί τη μάσκα. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε τα παιδιά στην επιλογή της μάσκας. Το χρώμα, το σχέδιο, το υλικό, όλα παίζουν ρόλο στο πώς το παιδί θα τη δεχτεί. Κάποια παιδιά μπορεί να νιώθουν πιο άνετα με υφασμάτινες μάσκες, άλλα με χάρτινες. Υπάρχουν παιδιά που δεν ενοχλούνται από το λαστιχάκι πίσω από τα αυτιά, υπάρχουν όμως και παιδιά που τους ενοχλεί, επομένως επιλέγουμε μάσκα που δένει πίσω από το κεφάλι. Αν το παιδί έχει κάποιο αγαπημένο ήρωα, αυτός μπορεί να απεικονίζεται στη μάσκα. Εναλλακτικά, μπορούν τα παιδιά να διακοσμήσουν μόνα τους τη μάσκα τους. Για τα παιδιά με αισθητηριακές δυσκολίες η σωστή επιλογή του υλικού της μάσκας είναι πολύ σημαντική!
  4. Μαθαίνουμε στο παιδί πώς να βάζει και να βγάζει τη μάσκα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα, αφού η σωστή ή μη χρήση επηρεάζει την αποτελεσματικότητά της. Πρώτα απ’ όλα λειτουργούμε εμείς ως παράδειγμα. Δείχνουμε στο παιδί πώς διαχειριζόμαστε τη δική μας τη μάσκα, συνοδεύοντας τη συμπεριφορά μας με λεκτική περιγραφή. Επίσης, δε φοράμε εμείς τη μάσκα στο παιδί, εκτός ίσως από την πρώτη ή δεύτερη φορά για να του δείξουμε πώς μπαίνει. Καθοδηγούμε το παιδί στα βήματα που απαιτούνται για να φορεθεί η μάσκα ή για να αποθηκευτεί (απολύμανση χεριών, την κρατάμε από τα λάστιχα, την αποθηκεύουμε σε καθαρό σακουλάκι, τη δίνουμε στη μαμά να την πλύνει κτλ.). Αν το παιδί φορά γυαλιά, δείχνουμε πώς να την προσαρμόζει σωστά, ώστε να μη θολώνουν τα γυαλιά του. Αν χρειαστεί, δημιουργούμε με εικόνες την αλληλουχία και τις κολλάμε κάπου που το παιδί να τις βλέπει. Μπορούμε αυτές τις εικόνες να τις δώσουμε μαζί του και στο σχολείο για να θυμάται τα βήματα.
  5. Μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε ιστορίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να δεχτούν τη μάσκα, ιστορίες με υπερήρωες, με πριγκίπισσες ή ό,τι άλλο αρέσει στο παιδί.
  6. Δημιουργούμε ένα κλίμα κατανόησης και ψυχραιμίας. Το παιδί δε θα κατακτήσει αμέσως τη χρήση της μάσκας, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν παιδιά που θα αντιδράσουν έντονα. Η δική μας στάση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη συνεργασία του παιδιού.
  7. Πιθανώς θα χρειαστούμε πολλές μάσκες και αρκετή υπομονή. Επίσης, χρειάζεται να είμαστε ευέλικτοι, διότι μπορεί να αλλάξουν οι κανόνες για τη μάσκα στο σχολείο. Ποτέ ως τώρα δεν έχει γίνει εκτεταμένη χρήση μάσκας, οπότε σίγουρα θα γίνουν προσαρμογές, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
  8. Η χρήση μάσκας από παιδιά δεν επιφέρει επιβλαβείς συνέπειες στην ψυχική ή τη σωματική υγεία τους (Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, American Psychological Association). Αντιθέτως, τα προστατεύει και επιτρέπει να γυρίσουν σε μια πιο γνώριμη καθημερινότητα.

Όταν υπάρχουν πραγματικά πρακτικές δυσκολίες ή ασθένειες που δεν επιτρέπουν στο παιδί να βάλει μάσκα, τότε καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο και το σχολείο. Τέλος, αποφεύγουμε να διαβάζουμε στο διαδίκτυο αμφιβόλου εγκυρότητας και αξιοπιστίας άρθρα ή αναρτήσεις που θα μας αγχώσουν. Εμπιστευόμαστε τον παιδίατρο και ειδικούς που γνωρίζουμε.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel