Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ο Γολγοθάς μιας τρανς που ήθελε να πάει σχολείο
Ο Γολγοθάς μιας τρανς που ήθελε να πάει σχολείο
08.12.2012 | 16:24

Ο Γολγοθάς μιας τρανς που ήθελε να πάει σχολείο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Ο διευθυντής του εσπερινού σχολείου όπου φοιτούσε της έλεγε ότι «στο δικό του σχολείο» δεν γίνονται δεκτές «τέτοιες καταστάσεις». Οι συμμαθητές της την έβριζαν, την απειλούσαν και της πετούσαν αντικείμενα. Εφθασαν μάλιστα στο σημείο να την περιλούσουν με εύφλεκτο υγρό και να προσπαθήσουν να την κάψουν. Ο λόγος για την 25χρονη τρανς Α., ένα κορίτσι που είχε την ατυχία να γεννηθεί αγόρι.

 
«Είχα πολλές φορές σκεφτεί το ενδεχόμενο να βάλω τέρμα στη ζωή μου» ομολογεί η ίδια στη συγκλονιστική της καταγγελία περιγράφοντας την κόλαση που αντιμετώπισε όταν προσπάθησε να ολοκληρώσει τις σπουδές της. «Πιθανώς και να το είχα κάνει, αν δεν με είχε στηρίξει μια φιλόλογος» λέει.
 
Στην αρχή του σχολικού έτους 2011-2012 πήγε να εγγραφεί στο σχολείο. Επειδή δεν είχε κάνει επέμβαση αλλαγής φύλλου, τα έγγραφα που προσκόμισε ανέφεραν τα ανδρικά στοιχεία της, τα οποία εμφανώς δεν συμφωνούσαν με την εμφάνισή της.
 
«Για τον αδελφό σου πρόκειται;» τη ρώτησε ο διευθυντής, ο οποίος αρνήθηκε να την εγγράψει όταν του είπε ότι επρόκειτο για την ίδια. Δηλώνοντας ότι έχει πρόβλημα με την εμφάνισή της και ότι, αφού γεννήθηκε αγόρι, είναι αγόρι και ως αγόρι θα πρέπει να εμφανίζεται στο σχολείο.
 
Μάλιστα, για να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα από την παρουσία της, την παρότρυνε να αλλάξει σχολείο και να πάει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Οταν εκείνη αρνήθηκε, της πρότεινε να μην παρακολουθεί τα μαθήματα, αλλά να προσέρχεται στο σχολείο μόνο κατά την περίοδο των εξετάσεων, κάτι που η Α. επίσης αρνήθηκε να κάνει.
 
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο οποίο κατέφυγε η Α., ο διευθυντής του σχολείου σε κάθε ευκαιρία δημιουργούσε κλίμα εκφοβισμού εναντίον της, εξαπέλυε έμμεσες απειλές, ενώ ενίοτε χρησιμοποιούσε και βία. «Εχω τη δυνατότητα να σε κάνω να μην μπορείς να σταθείς σε κανένα σχολείο» της έλεγε.
 
«Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα» τονίζει η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του ΣΥΔ. «Είναι τραγικό στη χώρα μας ένας άνθρωπος να προσπαθεί να μορφωθεί και να του βάζουν εμπόδια εκπαιδευτικοί. Για το θέμα έχουμε ενημερώσει τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, τον υφυπουργό κ. Θ. Παπαθεοδώρου και τον γενικό γραμματέα κ. Αθ. Κυριαζή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει απάντηση» σημειώνει.  
 
Η Άννα αναγκάστηκε να πηγαίνει σχολείο ντυμένη ως άντρας, με αποτέλεσμα οι συμμαθητές της να τη λοιδορούν λέγοντας «Η Α. ξαναέγινε αγόρι». Μια ομάδα παιδιών της πετούσαν πέτρες και μπουκάλια. Κάποια στιγμή την περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και απείλησαν να την κάψουν. «Οταν κατήγγειλα αυτά τα περιστατικά στη διεύθυνση, μου είπαν ότι εγώ ευθύνομαι, επειδή προκαλώ με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά μου», καταγγέλλει.
 
Η κυρία Γαλανού αναφέρει ότι μετά το περιστατικό με τη βενζίνη ειδοποίησαν δύο φορές την αστυνομία. «Ομως οι αστυνομικοί όπως ήρθαν έτσι και έφυγαν, χωρίς να κάνουν τίποτα. Ο μαθητής που την έλουσε με βενζίνη συνεχίζει ανενόχλητος να πηγαίνει στο σχολείο».
  
Συμπαράσταση δεν είχε από πουθενά, ούτε από τους καθηγητές της. Η μοναδική καθηγήτρια που της συμπαραστάθηκε ήταν μια φιλόλογος κατά της οποίας έχει διαταχθεί από τον διευθυντή του σχολείου ΕΔΕ επειδή έκανε το σφάλμα να υποστηρίξει τη μαθήτριά της.
 
Οπως αναφέρει η Α. στην καταγγελία της, «η απαξιωτική συμπεριφορά του διευθυντή μου είχε κλονίσει την ψυχολογία και σκεφτόμουν ως λύση την αυτοκτονία. Αν δεν είχα την ψυχική στήριξη της φιλολόγου, θα το είχα κάνει».
 
Και όμως, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες η Α. κατάφερε να πάρει βραβείο μαθητείας και να εκλεγεί στο πενταμελές συμβούλιο της τάξης και στο δεκαπενταμελές του σχολείου!
  
Οπως υπογραμμίζει η κυρία Γαλανού, η Α. τελειώνει εφέτος τη Γ' Γυμνασίου, θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της και ονειρεύεται στο μέλλον να ασχοληθεί με την τέχνη.
 
«Προσπαθούμε να σπρώξουμε τις τρανς προς τα σχολεία γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τον αποκλεισμό που υφίστανται από τους χώρους εργασίας. Προσπαθούμε να ανατρέψουμε την εικόνα που θέλει τις τρανς να εργάζονται μόνο στο πεζοδρόμιο» επισημαίνει.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018