Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συνάντηση Μητσοτάκη - Μουτζούρη: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα παρακολούθησης των έργων στις περιφέρειες | Προσβάσιμη σε κάθε πολίτη

the roots web banners 06

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μουτζούρη: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα παρακολούθησης των έργων στις περιφέρειες | Προσβάσιμη σε κάθε πολίτη
08.02.2024 | 17:33

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μουτζούρη: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα παρακολούθησης των έργων στις περιφέρειες | Προσβάσιμη σε κάθε πολίτη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

«Ο στόχος μας μέσω των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων είναι η διαμόρφωση μιας συνεκτικής, στρατηγικής, περιφερειακής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης ενός εθνικού παραγωγικού μοντέλου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του απέναντι σε τρέχουσες αλλά απέναντι και σε διαβλεπόμενες προκλήσεις και κρίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους περιφερειάρχες.

«Μπορούμε να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας σε ειδικότερα πεδία, όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, όπως η απασχόληση, η πολιτική προστασία, οι επενδυτικές ευκαιρίες, η επιστροφή των νέων, η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών.
 
Αλλά η ενδυνάμωση των περιφερειών αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους» σημείωσε.
 
«Θέλω να πάμε όμως και ένα βήμα παρακάτω στην κατεύθυνση της λογοδοσίας, της διαφάνειας αλλά και της ενημέρωσης κάθε πολίτη. Θα ενεργοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες μια ανοιχτή, μια δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, όπου θα παρέχεται μια πολύ πιο λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε κάθε δήμο της χώρας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
 
Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα ταμεία συνοχής, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτά κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη και νομίζω ότι είναι κοινή μας πρόκληση να μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τον πιο επωφελή τρόπο» είπε.
 
Τι έγινε στη σύσκεψη του Κ. Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες
 
 • Διαμορφώθηκαν χαρτοφυλάκια έργων Περιφερειών / Υπουργείων και καθορίστηκαν κατηγορίες και άξονες έργων.
 • Πραγματοποιήθηκε καταγραφή των έργων της Κυβέρνησης βασισμένη σε επαληθευμένα στοιχεία για την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, την ανάδειξη των προτεραιοτήτων και τον εντοπισμό δυσκολιών υλοποίησης έργων και δράσεων εξασφαλίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση.
 • Τέθηκαν οι βάσεις για την εκπόνηση ολιστικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών σε επίπεδο επικρατείας.
 • Ενισχύσαμε την αλληλεπίδραση μεταξύ κεντρικών και τοπικών πολιτικών, έργων και δράσεων για τη δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου κρίσιμων έργων σε περιφερειακό επίπεδο.
 • Προκλήσεις και στόχοι
 • Αδύναμη σχέση των πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετείται ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης που θα υπηρετείται από ένα νέο πλαίσιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
 • Μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στη βάση ενός σχεδίου που διέπεται από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Απουσία μοναδικού σημείου διασύνδεσης και παρακολούθησης όλων των έργων που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως φορέα υλοποίησης και πηγής χρηματοδότησης (κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση) και κατακερματισμός πληροφορίας
 • Διαφορετικός τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης των εμπλεκομένων (stakeholders) (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία)
 • Μηχανισμός κατάρτισης και παρακολούθησης σχεδίων
 • Με τη συνεργασία όλων των Υπουργείων και των Περιφερειών και υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης καταρτίζεται και επικαιροποιείται Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης για κάθε Περιφέρεια που περιλαμβάνει ένα πλέγμα έργων και πολιτικών με συμφωνημένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, προϋπολογισμούς και πηγές χρηματοδότησης.
 •  
 • Αποτύπωση του συνόλου των έργων (ανά φορέα υλοποίησης και πηγή χρηματοδότησης) και επισήμανση κρίσιμων ζητημάτων
 • Διασταύρωση στοιχείων έργων από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης για την παροχή επαληθευμένων στοιχείων
 • Σταχυολόγηση εμβληματικών έργων και συνεκτικών πολιτικών που χρήζουν στενότερης παρακολούθησης και έγκαιρης παρέμβασης.
 • Καταγραφή προκλήσεων σε επίπεδο περιφέρειας (π.χ. δημογραφικό, μετανάστευση, φυσικοί πόροι)
 • Σχεδιασμός ειδικότερων πολιτικών (π.χ. απασχόλησης, επενδύσεων, ορεινότητας) και συγκερασμός υφιστάμενων πολιτικών
 • Καθορισμός σετ δεικτών για παρακολούθηση σε κάθε Περιφέρεια και benchmarking σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
 • Αξιοποίηση υφιστάμενων μελετών: Προγράμματα ΠΕΠ ΕΣΠΑ, Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης, Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης, Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για μια συνολική Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης
 
Χαρτοφυλάκια έργων
Περιφέρεια Εμβληματικά έργα Σύνολο έργων (<1 εκατ. €)
 
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 49 420
Αττική 85 972
Βόρειο Αιγαίο 36 309
Δυτική Ελλάδα 50 481
Δυτική Μακεδονία 47 369
Ήπειρος 37 378
Θεσσαλία 46 631
Ιόνια νησιά 43 251
Κεντρική Μακεδονία 69 889
Κρήτη 58 507
Νότιο Αιγαίο 60 488
Πελοπόννησος 55 310
Στερεά Ελλάδα 44 556
Σύνολο 679
 
Αναλυτικά τα Περιφερειακά Σχέδια Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάπτυξης ΕΔΩ
 

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Β. Αιγαίου επισημαίνει:

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συναντήθηκε σήμερα 08.02.2024 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τους Περιφερειάρχες της χώρας με αντικείμενο την προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης και το συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφερειών.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Ήταν η πρώτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές προκειμένου να τεθεί η στρατηγική και τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά για την επόμενη πενταετία. Κρατώ την δέσμευση του Πρωθυπουργού ο οποίος έκανε λόγο για συνεργασία χωρίς δογματισμούς, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας και την επιδίωξη μίας ποιοτικής περιφερειακής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Έχω τονίσει επανειλημμένος πως πρώτο μέλημα μας ως Περιφερειακή Αρχή είναι η απορρόφηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η σημερινή συνάντηση».

 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel