Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Δεκάδες τα κενά στα σχολεία του Νομού Λέσβου | Ανησυχία εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί

afoi poriazi

charitakis banner new

Δεκάδες τα κενά στα σχολεία του Νομού Λέσβου | Ανησυχία εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί
04.09.2014 | 18:56

Δεκάδες τα κενά στα σχολεία του Νομού Λέσβου | Ανησυχία εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε για το μέλλον όλων των σχολικών μονάδων του Νομού Λέσβου, που μετρούν περί τα 140 κενά. Απουσιάζουν δηλαδή από νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια περίπου 140 εκπαιδευτικοί.

Το σύνολο των ελλείψεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αγγίζει τους 67 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, ενώ τα κενά που αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αγγίζουν τους 70 νηπιαγωγούς και δασκάλους.

Στις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών αποδίδουν οι διευθυντές Εκπαίδευσης τα τεράστια, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά κενά. Για το λόγο αυτόν, οι συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων ήταν μαραθώνιες τις τελευταίες μέρες και μέχρι να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των ελλείψεων.

Με αγωνία παρακολουθούν την κατάσταση τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας και Αναστασία Τσολερίδου, αναρωτώμενοι για το αν με τις προσλήψεις αναπληρωτών θα καλυφθούν τα κενά. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αυτά τα κενά παρατηρούνται σε μαθήματα κορμού, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και σε ποια σχολεία είναι.

Στην κόκκινη γραμμή των ελλείψεων είναι οι φιλόλογοι, όπου εντοπίζονται συνολικά 19 κενά σε Λέσβο και Λήμνο. Ακολουθούν οι Μαθηματικοί που ανέρχονται στους 15, οι Φυσικοί που φτάνουν τους έξι, οι εκπαιδευτικοί με την ειδικότητα της Πληροφορικής τέσσερις και ακολουθούν χημικοί, βιολόγοι και γεωπόνοι, που λείπουν τρεις ανά κλάδο, τρεις με ειδικότητα Οχημάτων ΤΕΙ, δύο οικονομολόγοι, δύο καθηγητές Γερμανικών, ένας καθηγητής Αγγλικών, ένας κοινωνιολόγος και από ένας των Καλλιτεχνικών, των Ηλεκτρολόγων και της Οικιακής Οικονομίας.

Σήμερα αναμένεται να οριστούν τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται 30 στα νηπιαγωγεία και 40 στα δημοτικά σχολεία του Νομού.

Ο γενικός γραμματέας τής ΕΛΜΕ Λέσβου, Αντρέας Μπάλλας, ανέφερε σχετικά: «Δεν εκπλήσσουν πια κανέναν τα δεκάδες κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν για άλλη μια σχολική χρονιά. Εδώ και πέντε χρόνια, από το πρώτο Μνημόνιο, οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται με νέους διορισμούς, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των μόνιμων εκπαιδευτικών να έχει πέσει κατά 30% και τα περισσότερα σχολεία συχνά να υπολειτουργούν για μήνες.

Ωστόσο το Υπουργείο δεν μπορεί να εξασφαλίσει έγκαιρα ούτε καν τους αναγκαίους αναπληρωτές, αφού οι σχετικές πιστώσεις δεν επαρκούν. Κανένα από τα πρόσφατα αντιπαιδαγωγικά μέτρα του Υπουργείου (αύξηση ωραρίου, συμπτύξεις τμημάτων, δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων κ.λπ.) δεν μπορεί να αποκρύψει αυτή την κατάσταση. Έτσι βιώνουμε και φέτος, όπως κάθε Σεπτέμβρη τα τελευταία χρόνια, μια κατάσταση διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου, ενώ οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, νιώθουν στο πετσί τους την αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια.

Γι’ αυτό και η θέση μας για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών -που θα πάει μαζί με την ανατροπή ολόκληρου του αντιλαϊκού μνημονιακού οικοδομήματος- είναι η μόνη απάντηση στο πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει αξιοπρεπώς το Δημόσιο Σχολείο και πώς θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών, που στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος στη συνάντηση που είχε εχθές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κενά των εκπαιδευτικών που υπάρχουν θα καλυφθούν εγκαίρως.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι είναι λιγότερα από ό,τι ανέμενε τα προβλήματα, τονίζοντας ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων θα συνεχίσει τις περιοδείες του στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει μέρος που να μην γνωρίζουμε, όπως είπε, την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. 

Πηγές: emprosnet.gr, tovima.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018