Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Τα φυτοφάρμακα κάνουν κακό στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών

the roots web banners 06

Τα φυτοφάρμακα κάνουν κακό στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών
13.09.2012 | 06:50

Τα φυτοφάρμακα κάνουν κακό στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Υγεία

 

Η αξία των αποτελεσμάτων ενισχύεται από το γεγονός ότι, οι έρευνες κατέληξαν στα ίδια αποτελέσματα, παρότι η επεξεργασία έγινε ανεξάρτητα η μία από την άλλη.


Οι μελέτες, πραγματοποιήθηκαν σε έγκυες γυναίκες και στη συνέχεια στα μωρά τους.
Οι ερευνητές του Berkeley και του Mount Sinai μέτρησαν τους μεταβολίτες των φυτοφαρμάκων στα ούρα των γυναικών, ενώ της Columbia στο αίμα και στον ομφάλιο λώρο. Ακολούθως στα παιδιά αυτών των γυναικών σε ηλικία 6-9 ετών (από 8-15 στην τελευταία μελέτη), έγιναν σειρά από διάφορα τεστ ευφυΐας.

 

Παρά το ότι τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα, σε όλες τις έρευνες βρέθηκαν στοιχεία που συνδέουν την έκθεση μητέρων και βρεφών με τα φυτοφάρμακα και τις αρνητικές συνέπειες στη διανοητική λειτουργία, από τον δωδέκατο μήνα και τα επόμενα χρόνια. ‘Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα μεμονωμένων ερευνών μπορούν να επηρεαστούν από τυχαία γεγονότα ή άλλες πηγές λάθους. Γι’ αυτό "τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να εκτιμηθούν προσεκτικά, έως ότου υπάρξουν περαιτέρω στοιχεία από άλλες ομάδες μελέτης", δήλωσε ο Hugh A. Tilson, διευθυντής του Environmental Health Perspectives ένα απο τα ερευνητικά κέντρα που υλοποίησαν τις έρευνες. Και συνέχισε: "Εάν συνυπολογίσουμε τις τρεις έρευνες, μιας και υπάρχουν ανάλογα αποτελέσματα σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς μωρών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα φυτοφάρμακα συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη". 
Οι έρευνες συγχρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και απο άλλους ανεξάρτητους φορείς.

Η τέταρτη έρευνα αποκάλυψε ότι η έκθεση στα φυτοφάρμακα, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αυξάνει την πιθανότητα, τα μωρά να αναπτύξουν σύνδρομα υπερευαισθησίας και υπερκινητικότητας (ADHD), αλλοιώσεις στη συμπεριφορά με άμεσες επιπτώσεις στο σχολείο και την κοινωνική ζωή τους.

Για τα παιδιά με υψηλά όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα ούρα, κυρίως εντομοκτόνων όπως το malathion αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου ADHD και η πιθανότητα διπλασιάζεται για τα μωρά με τα νέα συστημικά φάρμακα τελευταίας τεχνολογίας, όπως δηλώνει η Καναδή Maryse F. Bouchard, η υπεύθυνη άλλης έρευνας: ‘Θα έλεγα στους γονείς να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, όσο αυτό είναι δυνατόν και να πλένουν πολύ καλά φρούτα και λαχανικά -αν και αυτή η τελευταία συμβουλή, λίγη αξία έχει, απέναντι στα συστημικά φυτοφάρμακα, όπως τα "τελευταίας γενιάς".

Πηγή: ENGENE

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel