Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η κρίση «καίει» τους Έλληνες εργαζόμενους! Δείτε πως χτυπά το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

the roots web banners 06

Η κρίση «καίει» τους Έλληνες εργαζόμενους! Δείτε πως χτυπά το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης
14.09.2012 | 21:00

Η κρίση «καίει» τους Έλληνες εργαζόμενους! Δείτε πως χτυπά το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

 

Μπροστά στον κίνδυνο του συνδρόμου της «επαγγελματικής εξουθένωσης» βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι που βιώνουν την αγωνία, την πιθανότητα απόλυσης αλλά και την υπερεργασία. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πως θα το καταπολεμήσετε.
 
Οι ειδικοί είναι σαφείς: Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης έχει λάβει μορφή επιδημίας το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των συνεχών περικοπών και απολύσεων καθώς και της γενικότερης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας και της οικονομίας της Ελλάδας.
 
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το μέλλον προδιαγράφεται με ακόμη πιο γκρίζα χρώματα για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι κάτω από την πίεση των νέων μέτρων, έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταρρεύσουν ψυχολογικά, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων αίσθημα αδιαφορίας για όλες τις πτυχές της ζωής του, απόγνωση ή ακόμη και σωματικά προβλήματα όπως χαμηλό ανοσοποιητικό.
 
Το  σύνδρομο «Burn Out «, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, δεν είναι κάτι καινούριο για τους ψυχολόγους, αφού ήδη είναι γνωστό από το 1974. Όμως μόλις τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους εργαζόμενους στη χώρα μας.
 
 «Πράγματι τα δεδομένα είναι δυσοίωνα καθώς οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν και οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν φώς στον ορίζοντα» αναφέρει η ψυχολόγος υγείας, Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντρια Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας.
 
Όπως εξηγεί η κ. Χατζηδημητρίου, πρόκειται για μια ψυχολογική κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος εμφανίζει απώλεια ενδιαφέροντος, ψυχική και σωματική εξάντληση, μια απάθεια, μια  ματαίωση για την δουλειά του, την παραγωγικότητα του αλλά και για τους ανθρώπους που εξυπηρετεί μέσω της δουλειά του.
 
Παράλληλα, δημιουργείται ένα συναισθηματικό κενό, ένα ψυχικό «μούδιασμα» μια εγκατάλειψη του εαυτού, μια αποστασιοποίηση συναισθηματική που σταδιακά επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του (οικογένεια,  ερωτική επαφή, κ.λ.π).
 
Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, πλήττει κυρίως τους νέους ηλικιακά εργαζόμενους και δείχνει προτίμηση στις ηλικίες από 30 με 40 χρόνων και ιδίως στις γυναίκες και στους ανύπαντρους, στα άτομα με υπερβολική αίσθηση ευθύνης, τελειομανίας και  ανάγκης για έλεγχο.
 
Δεδομένης της σοβαρότητας των επιπτώσεων που μπορεί να ελλοχεύει για τον οργανισμό μία τέτοια κατάσταση, οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν ότι κάθε εργαζόμενος που αισθάνεται  ή παρατηρεί στον εαυτό του κάποια από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης θα πρέπει άμεσα να ζητήσει την βοήθεια ειδικού, ώστε με επιστημονικές τεχνικές να αποκτήσει τον χαμένο έλεγχο της ζωής του, να ελέγχει το άγχος και την απόγνωση, να ενταχθεί πάλι σε απλά καθημερινά πράγματα για να νιώσει ξανά συναισθηματική υγεία.
 
 
Πηγή: iatropedia.com

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το