Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Να πώς γίνεται το brain gain | Επιστήμονες άφησαν το εξωτερικό για να ζήσουν στα ελληνικά νησιά (audio)

the roots web banners 06

Λήμνος: Να πώς γίνεται το brain gain | Επιστήμονες άφησαν το εξωτερικό για να ζήσουν στα ελληνικά νησιά (audio)
26.06.2021 | 19:26

Λήμνος: Να πώς γίνεται το brain gain | Επιστήμονες άφησαν το εξωτερικό για να ζήσουν στα ελληνικά νησιά (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Η φυγή του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες πληγές για το ελληνικό κράτος, το οποίο πλέον αναζητά τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων που θα προσελκύσουν τους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν και πάλι στην πατρίδα τους.

Κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν ήδη να αλλάξουν τη ρότα της ζωής τους αφήνοντας πίσω τους συνθήκες ζωής και εργασίας που σε πολλούς φαντάζουν ιδανικές, με μοναδικό σκοπό να επιχειρήσουν εντός συνόρων για την επίτευξη των στόχων τους.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννούτσος όχι μόνο εγκατέλειψε μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα 17 ετών στο εξωτερικό για να επιστρέψει στην Ελλάδα, αντιθέτως αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα με την οικογένειά του σε ένα ακριτικό ελληνικό νησί, τη Λήμνο. Μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους άφησαν το Έσεξ της Βρετανίας και πλέον ζουν μόνιμα στο Παλιό Πεδινό της Λήμνου. Κίνητρο για τον κ. Γιαννούτσο αποτέλεσε η θέση του υποψήφιου διδάκτορα που εξασφάλισε στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου πλέον επιθυμεί να συνεχίσει την ακαδημαϊκή του πορεία δίπλα στον Δρ Κωνσταντίνο Γκατζιώνη.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου στον FM 100, δηλώνει ευγνώμων και τυχερός που του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί στη Λήμνο, ένα πανέμορφο, όπως το χαρακτηρίζει, μέρος με φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους. Όσο για την επιλογή του να μείνει σε ένα πρώην εγκαταλελειμμένο χωριό του νησιού, ο κ. Γιαννούτσος χαρακτήρισε το Παλιό Πεδινό «χωριό ελπίδας». Ερωτηθείς για το αν έχει μετανιώσει για την απόφασή του να εγκαταλείψει τη Βρετανία για τη Λήμνο, ο κ. Γιαννούτσος δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του δεν έχουν μετανιώσει στιγμή.

Ακόμη ένα λαμπρό παράδειγμα που μετέτρεψε σε προσωπικό του στοίχημα την αντιστροφή του brain drain και σε brain gain είναι ο Θεόδωρος Κωστούλας, καθηγητής εδώ και έξι μήνες του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έφυγε από την Ελλάδα το 2013 για να συνεχίσει την πανεπιστημιακή του καριέρα στη Γενεύη, αργότερα μετακόμισε στην Αγγλία και μετά από μια τετραετή πορεία ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, αποφάσισε να αφήσει τη Βρετανία για να ζήσει και να εργαστεί στη Σάμο. Όπως υποστηρίζει στον FM 100, η θέση του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτέλεσε για τον ίδιο την κατάλληλη ευκαιρία να επιστρέψει στη χώρα του, να ζήσει σε έναν τόπο με πραγματική ποιότητα ζωής και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του στον τομέα της έρευνας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το